15 kalas per år!

Hörde om en familj på radio igår, dom hade 17 barn. ”Herregud vad många ungar att kalasa för!” var min första tanke. Sedan slog det mig: vi i vår lilla familj (2 vuxna och ett barn) har ca 15 kalas per år!!! ”Men varför?” kanske du undrar? Jo det ska jag berätta:

Vi har räknat ut att med alla kompisar + kusiner dottern har går hon på ca ett kalas i månaden. Det blir alltså tolv kalas per år. Iom allergierna så är det inte bara att köpa en present och åka iväg och ha mysigt på kalaset, nej nej. Ska det kalasas gäller det att man kontaktar föräldrarna till barnet som fyller år, ser till att få en komplett lista på allt som ska serveras (kakor, bullar, tårta, mat, godis etc.) och sedan är det bara att sätta sig och leta recept på det som ska serveras och som då också passar det allergiska barnet. Sedan ska det handlas (ja man bakar inte bara två kakor av varje sort, det blir en full sats av varje) och bakas och dekoreras och frysas in och planeras. När det är dags för själva kalaset ska man också komma ihåg att ta med allt man bakat. Tänk om det alltid serverades samma sak på alla kalas man skulle på, oj så enkelt det skulle vara!

Varför lägga ner så mycket tid, energi och pengar? Har man en liten allergisk tjej på 4 år är det otroligt viktigt att se till att hon inte hamnar i utanförskap pga sina allergier. Allergiska barn känner sig ändå ofta annorlunda och jag vill för allt guld i världen inte att det ska hända vår ängel. Så, 12 gånger per år bakas det alltså för kalas hemma hos oss. 12 gånger. Räkna på den tiden och kostnaden så ska ni få se på merkostnader. Sedan har vi ju våra egna födelsedagar som ska firas också, med dom blir det 15 kalas per år, gärna ska man inte heller vara slutkörd dom gångerna…

Jag tror att det kan vara svårt för människor utan allergier/allergiska barn att förstå hur verkligheten är för en allergifamilj. ”Så svårt kan det väl ändå inte vara?”. Det är både svårt och jobbig kan jag berätta för er. Jobbig att känna oro över att man inte räcker till, inte gör ett bra jobb.

Näe hörrni. Nu ska jag ägna resten av kvällen åt att planera inför kommande helgs kalas. Grattis på er!

Lånad bild

https://i1.wp.com/www.yummymath.com/wp-content/uploads/cookies-1024x764.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s