Nötsmörar(?)

Alltså nötsmör i plural. Måste väl vara rätt va?
Hursom. Idag har varit en dag from hell med allmänt skrik och gråt och hälsocentralsbesök och falsk krupp och hämta medicin och tappa medicin och blablabla. Avslutades dock fint med att svärmor överraskade med en feel good-påse, den ska vi spara till fredagsmyset =). Jag ställde mig och gjorde en massa nötsmör i förberedelse; börjar nämligen nytt jobb nästa vecka och då gäller det att förbereda det man kan för att det ska gå och äta så nyttigt som jag vill. Så det vart:

Kokosolja i med kokosflingor/flakes i en matberedare. Mixa minst 15 min. Skrapa och rör runt med jämna mellanrum så att det inte packas i botten/runt kanterna. Du ser när det är klart = flytande.

20130220-203812.jpg

Sunbutter (dvs smör på solrosfrön. Passar även nötallergiker! i med en stor påse ekologiska solrosfrön (Änglamarks) + 1 tsk salt i matberedaren. Gör lika som ovan. När blandningen är relativt krämig har du i 1 tsk honung. Sedan strilar du ner 1 msk olivolja när matberedaren är igång. Klart!

20130220-204111.jpg

Choklad/hasselnötssmör – OBS: beroendeframkallande!!! smakar som Nutella. Rosta 200 gram hasselnötter i 200 grader ca 10-15 min. Ta ut, lägg i en kökshandduk och joxa runt med dom så att skalet försvinner. Ner i matberedaren tillsammans med 1/2 urskrapad vaniljstång. Processa tills det börjar likna ett krämigt smör. I med 1 tsk kokosolja och 1 msk ekologisk kakao (och 1 tsk honung om du vill). Mixa lite till. Ät gärna stora skedar och NJUT!

20130220-204728.jpg

Jag äter mitt choklad/hasselnötssmör med jordgubbar idag. Perfekt onsdagsmys utan mjöl, socker och dåligt samvete! Jag började även att spåna på en idé för nyttiga Anton Bergh-bitar (om ni vet vad det är). Tror att dessa kommer att infinna sig till fredagsmyset så då slänger jag upp receptet!

20130220-205215.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s